De Amsterdamse Beurs
- In de 16e eeuw komen de Amsterdamse kooplieden bijeen op de Nieuwe Brug aan het IJ om zaken te doen, en bij slecht weer in de Jeruzalemkapel aan het begin van de Zeedijk of in de Oude Kerk.
- In de ongekende economische groei in de jaren 1590, ontwikkelt zich hier de moderne beurs. In het openbaar verhandelen handelaren aandelen, zoals na 1602 van de VOC.
- Met deze nieuwe ontwikkelingen ontstaat behoefte aan een beursgebouw. In 1608-1609 bouwt Hendrick de Keyser de eerste Amsterdamse beurs, over het Rokin ten zuiden van de Dam. Via een centrale tunnel kon een schip onder de beurs naar het Damrak varen.
- De Beurs van de Keyser speelt een belangrijke rol in het economische succes van de stad tijdens de Gouden Eeuw.
- In de loop der tijd verzakt het pand zodanig dat in 1836 sloop de enige optie is.
- Aan de andere kant van de Dam, op het net gedempte Damrak verrijst tussen 1841 en 1845 de Beurs van Zocher. Dit gebouw staat onhandig in de weg, half op het Damrak en is niet geliefd onder Amsterdammers.
- In 1903 schuift de beurs een stukje verder het Damrak op, met de bouw van de Beurs van Berlage. De Beurs van Zocher maakt in 1914 plaats voor De Bijenkorf.
- Het 'Beurspoortje', een verbinding tussen Dam en Rokin, blijft bestaan tot 1913. Onder het Gebouw Industria uit 1916, aan het noordelijke einde van het Rokin, bevindt zich een nieuw Beurspoortje, dat aan de oude herinnert.