- De Munttoren heet officieel Regulierstoren en maakt in het begin deel uit van de Regulierspoort.
- Deze stadspoort is één van de drie hoofdpoorten van de middeleeuwse vestingwerken van de stad en werd gebouwd tussen 1480 en 1487. Het bestond uit twee torens en een wachthuis.
- Na brand in 1618 besluit de stad alleen de westelijke toren te herbouwen. De stompe toren krijgt in 1619-1620 een achtkantige bovenbouw en een sierlijke open lantaarn naar een ontwerp van Hendrick de Keyser, met daarin een uurwerk met vier wijzerplaten. In 1668 volgt een beiaard van de Gebroeders Hemony.
- Het wachthuis, dat de brand van 1618 redelijk had doorstaan, wordt in de 19e eeuw afgebroken en vervangen door het huidige gebouw.
- De bijnaam stamt uit het Rampjaar 1672, als Amsterdam tijdelijk het recht van muntslag heeft omdat Franse troepen grote delen van het land bezetten. De munten worden geslagen in het wachthuis.
- De Munttoren is 35 m hoog
- Het Muntplein heet tot 1877 Schapenplein en van 1877 tot 1917 Sophiaplein (naar koningin Sophie)
- Tijdens een verbouwing in 1938-1939 komt er op de begane grond een doorgang.
- De Munttoren kreeg begin van de 21e eeuw een extra stevige fundering om verzakkingen door de aanleg van de Noord-Zuidlijn te voorkomen. Kosten: 1,9 miljoen euro.
Eerste wapen van de stad: een kogge met twee mannen en een hond. Op het schip staan Gwijde van Avesnes (Bisschop Utrecht, landsheer, dragende het wapen van Holland-Henegouwen), een koopman en een hond. De hond staat symbool voor trouw. Van Avesnes is bisschop van Utrecht in de periode 1301-1317. In die periode ontvangt Amsterdam haar stadsrechten. Het is waarschijnlijk dat tegelijkertijd een wapen en/of zegel is aangenomen.